Sprekers

Peter Lemaire

Peter Lemaire is voorzitter van de Regionale Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Zwolle. Hij gaat in op het tuchtrecht in relatie tot de verloskunde, aan de hand van enkele waargebeurde gevallen uit de praktijk. Morele dilemma’s in de verloskunde komen ook aan bod, bijvoorbeeld de verhouding tussen goede zorg en de autonomie van de vrouw.

Caroline

Caroline Grootes

Caroline Grootes levert naast haar werk als verloskundige anticonceptiezorg aan vrouwen. Hoe gaat zij om met wat ze ziet tijdens het speculumonderzoek en het plaatsen van spiraaltjes? Wat kun je wel of juist niet zien aan de portio? Wat is normaal? Hoe duid je klachten en kun je een soa herkennen? Wanneer moet je testen en hoe geef je de juiste voorlichting?

Sandra

Sandra Kroeze

Dr. Sandra Kroeze is directeur van het Vrouwen Medisch Centrum in Den Bosch en begeleidt vrouwen in het traject van een zwangerschapsafbreking. Van besluitvorming, behandeling tot en met nazorg waarbij anticonceptie een belangrijke rol speelt. Tijdens de Dag van de Vrouwenzorg deelt ze haar ervaringen en legt ze uit hoe de abortuszorg in Nederland werkt.

jorien

Jorien Nijland

Per 1 januari 2023 vervalt de wettelijke minimale bedenktermijn voor abortus. Dr. Jorien Nijland is Medisch Directeur van de Epione Vrouwenkliniek, Centrum voor seksuele gezondheid in Amsterdam. Vrouwen kunnen bij haar terecht voor abortuszorg, anticonceptie of een soatest. Jorien vertelt tijdens de Dag van de Vrouwenzorg over de invloed van deze nieuwe ontwikkelingen op haar dagelijks werk in de kliniek.

Servaas

Servaas Morré

Al decennia met stip op één: chlamydia trachomatis als meest voorkomende bacteriële soa. Deze bacterie veroorzaakt in 30-40% van de gevallen geen klachten bij vrouwen maar kan leiden tot onvruchtbaarheid,  buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en bekkenbodemontsteking. Het is dan ook belangrijk om een soa uit te sluiten bij het plaatsen van een spiraal. In zijn seminar vertelt prof. dr. Servaas Morré meer over chlamydia, andere soa’s en de gevolgen voor met name de vrouw.

dorenda

Dorenda van Dijken

De overgang en gezond ouder worden als vrouw is vrouwenzorg bij uitstek! Kennis daarover lijkt misschien alleen voor oudere vrouwen, maar je kan  niet vroeg genoeg beginnen met gezonde voeding, leefstijl en kennis van risicofactoren. De overgang hoeft gelukkig niet altijd klachten te geven. Maar de overgang kan impact hebben op je latere gezondheid, met name op je hart, bot en brein. Deze vrouwenzorg komt aan bod. Vrouwen zijn geen mannen en dat vereist kennis en een andere benadering.

annemieke

Anne-Mieke Omtzigt

Dr. Anne-Mieke Omtzigt levert als gynaecoloog specialistische vrouwenzorg in haar zelfstandige behandelcentrum Vrouw & Klinieken. Tijdens de Dag van de Vrouwenzorg deelt zij haar inzichten over het samenspel tussen verschillende hormonen. Welke rol speelt de cyclus bijvoorbeeld bij klachten van vrouwen in verschillende levensfases? En welke invloed kunnen leefstijl, medicijnen of omgeving hebben op de regelsystemen van deze hormonen?

manon

Manon Kerkhof

Dr. Manon Kerkhof is urogynaecoloog, gespecialiseerd in bekkenbodemproblemen en de menopauze. In Haarlem runt ze haar eigen multidisciplinaire vrouwenkliniek, Curilion. Ze schreef samen met Maaike de Vries Ook leuke meisjes worden vijftig, een aanrader voor vrouwen met vragen over de overgang. Tijdens de Dag van de Vrouwenzorg deelt Manon praktische kennis over bekkenbodemproblemen na de bevalling. Aan het einde van de dag zorgt Manon samen met Mieke Kerkhof voor een spetterende afsluiting met hun theatervoorstelling Kerkhof en Kerkhof: een levendige voorstelling over de overgang.

rik

Rik van Lunsen

Dr. Rik van Lunsen, arts-seksuoloog NVVS, was dertig jaar hoofd van de afdeling Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie van het Amsterdam UMC. Samen met zijn opvolger, de in 2022 overleden Ellen Laan, heeft hij zich altijd gericht op bevordering van seksueel plezier, seksuele gezondheid, gendergelijkheid en op de bestrijding van mythes over vermeende verschillen in seksuele capaciteiten tussen mannen en vrouwen. Naast talloze activiteiten in zorg, wetenschap en onderwijs deed hij dit met boeken als ‘Seks! Een leven lang leren’ en ‘De waarheid over seks. Plezier en gendergelijkheid op planeet Aarde’, dat in april verschijnt.

dieuwke

Dieuwke Ottens

Dieuwke Ottens is sinds 2001 verloskundige en werkzaam in een eigen praktijk. In 2015 is ze daarnaast afgestudeerd als consulent seksuele gezondheid NVVS. Ook hiervoor heeft zij een eigen praktijk met een zeer diverse groep cliënten. In samenwerking met Rutgers geeft ze training aan verloskundigen om seksualiteit bespreekbaar te maken. De specialisatie van Dieuwke is het raakvlak tussen verloskunde en seksuologie. Vanuit haar praktijkervaring zal ze bespreken welke vragen je kunt tegenkomen in je praktijk en hoe je hiermee kan omgaan als verloskundige. Waar ligt je kracht en wat kun je doen om te zorgen dat cliënten de juiste zorg krijgen?

Sharissa Smith

Sharissa Smith is arts-onderzoeker in het Erasmus MC en promoveert op het bevorderen van de afname en het aanbod van preconceptiezorg. Haar expertise ligt op het gebied van Mobile Health, leefstijlgedragingen en het stimuleren van gezonde keuzes bij een verhoogde kans op ongunstige zwangerschapsuitkomsten. Tijdens de Dag van de Vrouwenzorg zal zij haar  inzichten delen over de rol van preconceptiezorg op het verloop van de zwangerschap, ethische aspecten die daarbij komen kijken en hoe om te gaan met het stimuleren van gedragsverandering bij zwangeren en stellen met een kinderwens.

Veronique Maas

Dr. Veronique Maas doet onderzoek naar geneesmiddelengebruik in de zwangerschap. Ze is opgeleid tot verloskundige en is recent gepromoveerd in het Erasmus MC op het gebied van preconceptiezorg. Bij de Moeders van Morgen cohortstudie (onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb), doet Veronique met haar team onderzoek naar de veiligheid van geneesmiddelengebruik in de zwangerschap. Tijdens de Dag van de Vrouwenzorg vertelt Veronique meer over de opzet van de Moeders van Morgen studie, wat we kunnen met de data, wat we kunnen betekenen voor zorgverleners en wat de toekomstplannen zijn.

djanifa

Djanifa da Conceicao

Djanifa da Conceicao werkt als verloskundige met een eigen praktijk in Rotterdam en is het gezicht en brein achter VerlosMoeder. In 2020 is zij het YouTube-kanaal VerlosMoeder gestart om (aanstaande) ouders te voorzien van kennis rondom de geboorte van hun kind. Vorig jaar lanceerde ze samen met Atelier Mayura de ‘Diversity Artline’ met voorlichtingsposters voor verloskundigenpraktijken. In mei  2023 komt haar eerste boek uit: ‘VerlosMoeder handboek – van kinderwens tot minimens’. Met VerlosMoeder wil Djanifa op de lange termijn bijdragen aan (meer) gelijkwaardige geboortezorg in Nederland waarbij inclusiviteit centraal staat.

ginny

Ginny Chamorro

Ginny Chamorro is gynaecologe bij Acibadem in Amsterdam. Hier helpt zij veel vrouwen van hun klachten af. Met een operatie kan ze bijvoorbeeld verzakkingsklachten, incontinentieklachten of fors vaginaal bloedverlies snel verhelpen. Na het afronden van een orthomoleculaire studie heeft Ginny voor hormonale klachten, vooral in de overgang, een andere belangrijke tool ontdekt: leefstijl. In haar eigen praktijk Drgynn informeert zij vrouwen en hulpverleners hoe bijvoorbeeld voeding, slecht slapen en stress ziek kunnen maken, maar ook hoe je deze tools juist kan inzetten om klachten te verhelpen.